Te Gek!? van de Tour - Jongdementie

Zaterdag 21/09/2013 om 19.05u op CANVAS.


Documentaire van Bart Van Wanzeele.

In de zomer van 2013 vertrekt de organisatie 'Te Gek!? ', een initiatief van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael Diest, met vier mannen met jongdementie naar Zuid-Frankrijk om er, in het spoor van de Tour de France, de Mont Ventoux en l'Alpe d'Huez te beklimmen.
De partners van de vier mannen gaan mee als ondersteuning en ook Rick de Leeuw, Koen Buyse en Chris Vanden Abeele vatten de tocht mee aan. (als bijlage krijg je nog een extra toelichting over het verloop van het evenement).

De documentaire gaat dieper in op de directe gevolgen voor de vier jonge gezinnen en hoe zij daar elk op hun eigen manier mee omgaan.
Ze nemen de kijker mee in hun verwerkingsproces en hun ervaringen.
Naast onmacht en verlies werd deze tocht ook een verhaal van levenslust en een onherroepelijk geloof in een kostbaar nu moment.

Personen met jongdementie lijken een welhaast vergeten doelgroep te zijn. In België spreken we van 3.000 tot 12.000 mensen met dementie op jonge leeftijd, d.w.z. dementie die begint onder de 65 jaar. De diagnose wordt vaak laat gesteld en brengt bovendien heel wat onzekerheid mee over de toekomst van deze jonge mensen en hun omgeving.
Het betekent vaak inleveren op diverse terreinen waaronder het financiële en het sociale. Heel wat van deze mensen voelen zich dan ook geïsoleerd.

De documentaire kwam tot stand in coproductie met Canvas en in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimerliga.


Ook professor Christine Van Broeckhoven (U.Z.Antwerpen) engageerde zich om het initiatief te ondersteunen.