Even voorstellen

Het WZC OLV Ster der Zee zat tot voor kort gehuisvest in ‘Het Kasteeltje’ in de Rozenstraat. Dat was een monumentaal maar tot op de draad versleten gebouw uit de jaren 1960. Reeds in 2001 was er sprake van een nieuwbouw. Even werd nog gedacht aan een uitbreiding, maar toen de opportuniteit van bouwgrond in de Prins Alexanderstraat zich voordeed, was de de knoop snel doorgehakt. Een nieuwbouw was in alle opzichten de beste optie.
Bereikbaarheid: WZC Ster der Zee, Prins Alexanderstraat 55, 3270 Scherpeneheuvel, 013/35.23.00


Het WZC is in de regio gekend om zijn goede en persoonlijke zorg voor bewoners. De directie kreeg vaak het compliment dat net daardoor de bewoners zich snel niet meer stoorden aan  de ongemakken en beperkingen van het oude gebouw. De verhuis naar een nieuw gebouw heeft de kwaliteit van onze zorg dan ook recht evenredig verbeterd. Het nieuwe gebouw biedt dan heel wat meer mogelijkheden door aangepaste ruimtes en inrichting. Waar op onze vroegere locatie voornamelijk aan kamerzorg gedaan werd, ontstaat er nu in het open gebouw met veel leefruimtes meer sociaal contact tussen de bewoners. Als WZC opteren we voor eerder kleine leefruimtes om kleine leefgroepen te creëren, maar de leefruimtes blijven op dergelijke manier gepositioneerd dat steeds het nodige toezicht door de zorgmedewerkers kan gegarandeerd worden Op alle gangen bevinden zich zithoekjes. Er zijn ontmoetingsplaatsen, maar ook stille ruimtes. Vanuit de grote centrale hal, komt men onmiddellijk in het ‘bruin café’ met annex cafetaria en terrassen terecht. De nadruk ligt voortaan op wonen en niet alleen op zorgen. Een belangrijk voordeel is dat er door de grote ramen  veel lichtinval is. Daar waar we het vroeger moesten doen met een donker en klassiek gebouw.

We laten Rob Vanhemel (beleidscoördinator ouderenzorg VZW SAD) en Inez Engelen (dagelijks verantwoordelijke SDZ) even aan het woord over de  eerste ervaringen in de nieuwe setting:

Inclusief beleid mogelijk

“We zagen na de verhuis meteen het effect op de doelgroep van bewoners met dementie”, aldus Rob Vanhemel. “Zij kunnen naar buiten op het grote terras. Ze komen in ons nieuwe gebouw tot rust, ze voelen ze zich meteen goed. Er is immers meer ruimte in zijn totaliteit. Ze blijven minder op hun kamer dan vroeger, precies omdat er meer prikkels zijn om buiten te komen. Daarbij ging heel wat aandacht naar het creëren van een veilige omgeving, zowel door aangepast meubilair als door goed doordachte toegangen, deurbeveiliging, preventieve maatregelen, enz…Bewoners met dementie kunnen ervaren dat ze vrij doorheen het gebouw kunnen wandelen. ”

Inez Engelen: "Een gewone eenpersoonskamer (inclusief sanitaire cel) heeft een oppervlakte van 22 m². De grote woonzorgkamers (zgn ‘zorgflats’), die naast een slaapkamer en een badkamer ook een aparte leefruimte hebben, zijn 46 m² groot. Het aanbod van kamers is gestegen van 64 naar 95. Er zijn daarbovenop zijn er nog tien plaatsen voor kortverblijvers. En later op het jaar openen we ook nog een dagverzorgcentrum voor vijftien personen. Het gebouw is zo ontworpen dat elke verzorggroep goed tot zijn recht komt. . We opteren immers voor een mix van bewoners. We willen geen concentratie van bepaalde profielen. De open bouwstructuur leent er zich toe om een inclusief beleid te voeren.”

Rob Vanhemel : "Het gebouw laat ook een verregaande interactie met de buurt toe. We hebben heel wat activiteiten voor de buurt, zoals de kerstmarkt. We willen als centrum een open huis zijn. De bouw staat tevens boven een fietsdoorgang tussen verschillende wijken van Scherpenheuvel De fietsers rijden letterlijk doorheen het WZC. Uiteraard kunnen ze altijd iets komen drinken in ons gezellig bruin café, dat een mooi terras heeft”.

Een goed gevoel creëren voor alle zintuigen

"Heel belangrijk is dat alles meteen mooi oogt. Aan het onthaal valt meteen de knappe binnenhuisarchitectuur op", merkt Inez Engelen op. “Er is geopteerd voor kleurrijk behangpapier met accenten, dat zorgt voor een warme aanblik. Die kleuren moeten onze bewoners meteen aanspreken. Er werd in elke gang ‘gespeeld’ met kleuren om de aantrekkelijkheid van de leefomgeving letterlijk in de verf te zetten.

Het hele gebouw staat in functie van onze belevingsgerichte zorgaanpak. Zo beschikken we ook over zes ruime badkamers buiten de sanitaire cellen van elke kamer. In deze grote badkamers is het bad uitgerust met hydromassage en licht- en geurtherapie. We maken er een punt van dat elke bewoner hier lekker verwend kan worden.  We hebben immers niet alleen geïnvesteerd in de bouw en het interieur, maar ook in de zorg.

We zijn overgestapt naar moderne meubels, eerder strakke meubels, maar perfect combineerbaar met klassieke stukken. De bewoners kunnen zeker en vast hun eigen accenten leggen bij de inrichting van hun kamer. Het verpersoonlijken naar de eigen woonomgeving moet kunnen."

Rob Vanhemel : "Er zijn ook 44 nieuwe bedden. Het gaat om exemplaren waar zorg, comfort en elegantie in één bed vervat zit. Ze ogen als boxspring, maar ze hebben wel de functionaliteit van een klassiek ziekenhuisbed met een lage bedpositie van +/- 25 cm hetgeen valrisico beperkt en tegemoet komt aan een fixatie-armbeleid: we willen onze bewoners niet van hun vrijheid beroven.

Opvallend is ook dat er zich over het hele gebouw kunstwerken, die naar Ster der Zee verwijzen, bevinden. We wilden niet één centraal kunstwerk. Bijna alle bewoners kunnen vanuit hun kamer van een kunstwerk genieten. Dat komt de beleving ten goede”.