Historiek & geschiedenis

Het woonzorgcentrum OLV Ster der Zee is een erkende bejaardenzorgvoorziening voor 64 bewoners te Scherpenheuvel-Zichem.

Het woonzorgcentrum OLV Ster der Zee is te vinden in een uniek park vlakbij het centrum van Scherpenheuvel.
Het beschermde kasteel werd in 1897 gebouwd en in 1952 verkocht aan de kerkfabriek van Scherpenheuvel. In 1956 werd het kasteel als rusthuis in gebruik genomen. In 1962 werd de zijvleugel afgewerkt en van toen af verbleven er 55 bejaarden die er verzorgd werden door de zusters van het pekenshuis. Vanaf 1995 werden de gebouwen aangepast in het kader van de nieuwe wettelijke verplichtingen en sinds 1996 bestond het personeel enkel nog uit leken. In 1998 werd de eerste verdieping verbouwd met een grote gemeenschappelijke leefruimte voor personen met dementie of zware zorgbehoefte.

Eind 2001 werd de exploitatie van het rusthuis opgenomen in de vzw Sint-Annendael Grauwzusters uit Diest. Sindsdien is vooral geïnvesteerd in noodzakelijke renovatiewerken (onder andere op het vlak van brandveiligheid) en gewerkt aan de financiële sanering van het woonzorgcentrum.

Begin 2004 werd de toenmalige cafetaria op de gelijkvloerse verdieping omgebouwd tot personeelsruimte en bewonerskamers (naar aanleiding van de uitbreiding van 60 naar 64 bedden). De kapelruimte in het kasteel werd opgefrist en in gebruik genomen als cafetaria, terwijl een intiemere kapelruimte in het kasteel werd ingericht.

Het woonzorgcentrum heeft momenteel een erkenning voor 42 RVT-bedden en 22 ROB-bedden. Deze 64 bewoners wonen in één- en tweepersoonskamers verspreid over vijf bouwlagen.