Jaarcampagne "Psychose Ontwikkeld"

Jaarcampagne "Psychose Ontwikkeld"

Op de 22ste Belcanto Classic te Westouter trapte Te Gek!? letterlijk de nieuwe jaarcampagne rond psychose op gang.  

Hoe we dat deden kan u hier zien.Meer over de campagne

 

Niet minder dan drie procent van de bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychose. Binnen onze samenleving blijkt de kennis rond psychische kwetsbaarheden eerder gering en heersen er tal van vooroordelen. Wanneer het psychose betreft, blijkt deze kennis nog beperkter, zijn vooroordelen vaak hardnekkiger en bestaat er vaak verwarring met – het niet aan psychose gerelateerde – psychopathie. Deze misvattingen zorgen ervoor dat het voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid nog moeilijker is om voor hun kwetsbaarheid uit te komen en hier openlijk over te kunnen spreken.

Te Gek!? wil met zijn nieuwe jaarcampagne in Vlaanderen psychose in de kijker zetten. Met deze campagne zal Te Gek!? streven naar een correcte beeldvorming en trachten het taboe en stigma omtrent psychose aan te pakken. Zodat dat mensen met een psychosegevoeligheid makkelijker kunnen spreken over hun kwetsbaarheden en de schaamte kunnen laten varen.

Te maken krijgen met psychische problemen is immers iets wat iedereen kan overkomen. Je kwetsbaarheden kunnen bespreken met je omgeving, zonder veroordeeld te worden, kan verlichtend werken. Dit vormt de reden bij uitstek om onze samenleving (of: de omgeving van personen met een psychotische kwetsbaarheid) beter in te lichten en te voorzien van juiste informatie omtrent psychose! De voorbije Te Gek!? campagnes, zoals de 'Te Gek!? Tour 2014 - Preventie zelfdoding' hebben aangetoond dat ze, door de vele media-aandacht en het bereiken van een groot publiek, kunnen bijdragen tot een wezenlijke wijziging in de attitude van de Vlaming.

Daarnaast wilt Te Gek!? benadrukken dat psychische problemen niet uitzichtloos zijn en ze meestal goed te behandelen zijn. Verder willen we mensen oproepen zorg te dragen voor elkaar. Niemand is immers gevrijwaard om ooit zelf met psychische problemen, waaronder psychose, te maken te krijgen.

Om onze boodschap te verspreiden, werd een groot samenwerkingsverband gesmeed met diverse partners.

Meer informatie en alle projecten uit de jaarcampagne kan u vinden in ons persdossier.

Foto Sven Smets