Lezing over psychose door Geerdt Magiels

Van eind augustus 2016 tot eind mei 2017 loopt de jaarcampagne 'Te Gek!? Psychose Ontwikkeld'

In het kader daarvan bieden wij een lezing aan van Geerdt Magiels rond het thema psychose.

Geerdt Magiels schreef al 2 boeken over dit thema namelijk 'Al Te Gek' & 'Ingewikkeld'


MEER OVER GEERDT MAGIELS

Geerdt Magiels is bioloog en filosoof. Hij schrijft en praat over wetenschap, kunst en kennis, biologie, breinen en gedachten. Zijn stem is te horen op Radio 1 en hij schrijft onder meer in de Standaard der Letteren. Hij is ook auteur van diverse boeken. Hij is al vele jaren verbonden aan Het MisVerStand, een organisatie die de heersende misverstanden en vooroordelen over mensen met psychische problemen en hun behandeling wil bestrijden.OVER “AL TE GEK: Psychose tussen brein en samenleving”

 

Bioloog en filosoof Geerdt Magiels geeft inzicht in de problematiek van psychose en van mensen die psychisch afwijken van de 'norm'. Aan de hand van ge­sprekken met specialisten-psychiaters, zoals Erik Thys, Marc De Hert en Inez Germeys schetst hij de lange weg die de voorbije decennia is afgelegd op het vlak van onderzoek, behandeling en sensibilisering. Maar hij stelt ook kritische vragen over het blijvende stigma dat op psychische problemen rust, ontmaskert hardnekkige misverstanden en toont haarfijn aan waar wij als maatschappij tekortschieten.

 

 

OVER “INGEWIKKELD”


Sven kreeg in zijn jonge leven af te rekenen met twee psychosen. Twee periodes waarin hij geestelijk en lichamelijk niet meer functioneerde. Hij heeft zijn waanzin leren beheersen, onder andere door ze vorm te geven in kunstinstallaties en performances. Hij verwerkt zijn gevoeligheden in tuinontwerpen. Zijn werk is een ode aan de kwetsbaarheid, en tegelijk ook aan de weerbaarheid van de menselijke geest.

Ingewikkeld vertelt het verhaal van zijn leven en hoe hij overleefde. Dit boek verkent ondertussen de hersenen en de psyche en hoe het daarmee fout kan gaan, zoekt naar de verbanden tussen gekte en creativiteit en naar de verschillen tussen normaal en niet-normaal, schetst de stand van zaken in de psychiatrie en biedt inzicht in ziekte en herstel.

 

PRAKTISCH

KOSTPRIJS LEZING:  400 EURO   (+ eventueel overnachting voor de auteur afhankelijk van de locatie)

MEER INFO OF BOEKINGEN VIA: info@tegek.be