Onze visie

Onze visie: kleinschalig genormaliseerd wonen

Met de geplande nieuwbouw willen wij onze visie op wonen en leven verder vormgeven. Onze nieuwbouwplannen vertrekken daarom vanuit het concept ‘kleinschalig genormaliseerd wonen’.

Wat bedoelen we daarmee?

We willen de woon- en leefomstandigheden van onze bewoners zo nauw mogelijk laten aansluiten bij wat algemeen als ‘normaal’ of ‘gewoon’ beschouwd wordt. Kleinschalig wonen is een manier om dat te bereiken.

Concreet zal ons toekomstig gebouw ingedeeld worden in aparte wooneenheden of ‘woningen’ waarin 8 tot 9 bewoners samenleven. Elke woning heeft een aparte toegang, een eigen leefruimte en keuken, en is huiselijk ingericht. Elke bewoner krijgt een ruime kamer met een volwaardige privébadkamer. Bovendien heeft elke woning een privétuin (gelijkvloerse woningen) of een overdekt terras (woningen op het eerste verdiep).

Kleinschalig genormaliseerd wonen laat ons toe om nog meer in te zetten op warme en nabije zorg; waarbij familie en mantelzorgers een belangrijke rol kunnen opnemen in de woning.

Verder willen we sterk inzetten op het gemeenschapsleven in en rondom het woonzorgcentrum door te voorzien in een café en een centraal binnenplein (met speeltoestellen) die ook toegankelijk zijn voor de buurtbewoners.

Het hele gebouw en de hele site moeten ten slotte een dementievriendelijke omgeving worden.

Verandertraject

De omschakeling naar kleinschalig genormaliseerd wonen betekent een grote verandering voor onze organisatie en onze medewerkers. Heel wat processen zullen herdacht moeten worden. Om dat alles in goede banen te leiden, zijn we in oktober 2022 met een verandertraject gestart waaraan onze medewerkers participeren. Dat doen we onder de begeleiding van de experts van Prepared Mind.