• Home
  • Nieuws
  • Succesvolle vaccinatiecampagne in Huize Sint-Augustinus

Nieuws

Succesvolle vaccinatiecampagne in Huize Sint-Augustinus

De vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus in Diest is succesvol afgerond. Liefst 98 procent van de bewoners en 90 procent van de medewerkers kozen voor vaccinatie met het Pfizer-vaccin. En toeval of niet, momenteel is het woonzorgcentrum volledig covid-vrij.

Het is opgelucht ademhalen voor de bewoners en medewerkers in Huize Sint-Augustinus, nu de vaccinatiecampagne erop zit. ‘Die is bijzonder vlot verlopen’, vertelt Koen De Meester, algemeen directeur van de overkoepelende vzw Sint-Annendael Grauwzusters. ‘Nagenoeg alle bewoners en medewerkers lieten zich vaccineren, waardoor we ruimschoots de drempel van 70 procent vaccinatiegraad overschrijden om groepsimmuniteit te bekomen. Ook hebben wij enkel milde bijwerkingen genoteerd, zoals stijfheid in de arm of lichte koorts.’

Covid-vrij

De vaccinatiecampagne lijkt nu al haar vruchten af te werpen, want Huize Sint-Augustinus is momenteel covid-vrij. ‘Het is hout vasthouden, maar we zijn ontzettend opgelucht dat we na het turbulente jaar 2020 nu geen covid-besmettingen meer hebben. Dat is niet alleen zo in Huize Sint-Augustinus, maar ook in ons woonzorgcentrum OLV Ster der Zee en in ons psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael. In OLV Ster der Zee ronden we trouwens volgende week donderdag onze vaccinatiecampagne af. Dan zal 91 procent van de bewoners en ongeveer 80 procent van de medewerkers gevaccineerd zijn.’

Versoepelingen bezoekregeling

Zoals woensdag aangekondigd in de media zullen woonzorgcentra hun bezoekregeling mogen versoepelen vanaf 10 dagen na de laatste inenting tegen corona. ‘Volgende dinsdag overleggen we met onze CRA’s (coördinerende en raadgevende artsen) hoe we tegemoet kunnen komen aan de noden van onze bewoners om meer contact te hebben. Dat gaat niet alleen over bezoek van hun familie en vrienden, maar ook over contacten met bewoners van andere wooneenheden.’ De veiligheidsmaatregelen (mondmasker, handhygiëne,…) blijven overigens gelden.

Schenking vaccins aan AZ Diest

Na het eerste vaccinatiemoment in de woonzorgcentra waren er een aantal vaccins op overschot, onder andere omdat er 1 extra dosis per flacon getrokken kon worden. ‘Het merendeel van de resterende vaccins hebben we geschonken aan het AZ Diest. Laat ons hopen dat de vaccinatiecampagne in de rest van de zorgsector en in de brede samenleving voorspoedig verloopt, zodat we tegen de zomer de bladzijde kunnen omslaan’, besluit Koen De Meester.