Het leven zoals het is

Hoe verloopt een dag in Huize Sint-Augustinus? Als een vlieg op de muur volgen we het ritme van de bewoners van 't Spyker en Hof van Nassau (afdelingen voor personen met dementie). 

Het is 7 uur ’s ochtends. Op de gang hoor je bewoner Constant al vanop zijn kamer. Er is niets aan de hand, Constant staat gewoon graag vroeg op.

In het teamlokaal overlopen de teamleden nog eerst de voorbije dag via het bewonersdossier. Enkele taken worden alvast verdeeld, zoals wie voor het ontbijt zorgt, wie Paul helpt bij het baden en wie de studenten zal omringen met aandacht en goede raad.

‘Goedemorgen, mevrouw Vaes’

Daarna gaan de zorgkundigen langs op de kamers, waar iedere bewoner zijn eigen, persoonlijke thuisbasis heeft. Iemand gaat snel naar Constant, die dadelijk tot rust komt. ‘Goedemorgen, mevrouw Vaes, wilt u al opstaan? U wilt liever nog wat blijven liggen? Dat is oké. Dan ga ik eerst bij uw buurman langs.’ Alfred staat al ongeduldig te wachten aan de deur. ‘Alfred, ik ben er hoor. Is het goed als ik je eerst help om jezelf te wassen?’ 

In de leefruimte wordt alles klaargezet voor het ontbijt. Er is niet alleen brood, beleg en yoghurt, maar ook een voedzame broodpudding voor bewoners die geen broodmaaltijden kunnen nemen. De broodpudding is nog warm en moet nog een beetje afkoelen. Acht bewoners nemen plaats aan tafel en met de hulp van een medewerker beginnen ze aan hun ontbijt. 

Heerlijk warm bad

Intussen staat in de badkamer een heerlijk warm bad klaar voor mevrouw Jensen. Met behulp van een badlift kan zij erin plaatsnemen. Het is duidelijk te zien hoezeer zij van haar moment geniet. Er speelt een zacht muziekje en met de zorgkundige voert ze een rustig gesprek dat over alles en niets gaat.

Druppelsgewijs komen er meer bewoners naar de leefruimte voor het ontbijt. Ieder op zijn eigen tempo. Medewerkers die hebben geholpen met wassen, begeleiden hen naar de tafel en schenken koffie, thee, melk of chocomelk in. De medewerker die het ontbijt verzorgt, heeft de handen vol.

Gerarda voelt zich niet goed: ze hoest en heeft koorts. De verpleegkundige zal de dokter bellen. Straks rond 14 uur keert Filip terug uit het ziekenhuis. Er wordt afgesproken wie hem zal onthalen.

Heilig rustpunt

Om 10 uur zijn een deel van de bewoners klaar met hun ontbijt, anderen zitten nog aan tafel. Dan is het tijd voor de medewerkers om een kwartier pauze te nemen. Dat is een heilig rustpunt voor hen in de drukke ochtend. Daarna krijgen de bewoners verdere zorg, worden de bedden opgemaakt en het afval en de vuile was weggebracht. 

Een uurtje later houdt het team een korte briefing, zodat dringende kwesties besproken kunnen worden. Daarna is er tijd voor een bewonersbespreking. Alles wordt zorgvuldig genoteerd in het bewonersdossier, dat de basis vormt voor de zorg voor het wonen en leven van iedere bewoner.

’s Middags schuiven de bewoners aan tafel voor de warme maaltijd. Die krijgen zij in een aangepaste vorm. Alle delen van de maaltijd worden apart gehouden zodat zij de verschillende smaken kunnen ervaren. Het middageten verloopt in een rustige sfeer. Daarna gaan enkele bewoners een dutje doen op hun kamer of in het salon. Sommige bewoners hebben zin om samen te zingen of een beetje te dansen. ‘Als de lente komt, dan schenk ik jou tulpen uit Amsterdam’, klinkt het.

Elektrische duofiets

In de namiddag wil Frans graag een tochtje maken met de elektrische duofiets. Daar gaat het team graag op in. Bewoners komen niet alleen naar Huize Sint-Augustinus omdat zij zorgbehoevend zijn. De wens is dat zij zich hier ook thuis voelen en die activiteiten kunnen doen die ze graag doen. Frans maakt samen met de ergotherapeut een fietstochtje in de omgeving. Een ijsje zou hij best lusten, dus stoppen ze voor een heerlijk soft-ijsje. Intussen gaat Josephine samen met twee medewerkers zwemmen in het zwembad van Diest. In het water voelt zij zich de koning te rijk, want vroeger heeft zij veel gezwommen.

De avond start met een broodmaaltijd, die opnieuw rustig verloopt. Familieleden komen op bezoek. Niet alleen ’s avonds, maar de hele dag door zijn zij welkom. Sommige bewoners gaan vroeg slapen, anderen kijken graag nog een beetje televisie. Ieder op zijn tempo bereidt zich voor op een welverdiende nachtrust. Tot morgen en slaap zacht.