• Home
  • Nieuws
  • Eeuwenoud orgel volledig gerestaureerd

Nieuws

Eeuwenoud orgel volledig gerestaureerd

Enkele leerlingen van de Hagelandse Academie voor Muziek & Woord hebben woensdag 23 oktober 2019 het recent gerestaureerde orgel ingehuldigd in de kapel van vzw Sint-Annendael Grauwzusters Diest. Op deze manier hoopt de vzw Sint-Annendael het orgelpatrimonium van Diest mee in stand te houden, zowel bij het grotere publiek als bij jongeren.

De restauratie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de stad Diest, de orde van de Grauwzusters en vzw Sint-Annendael Grauwzusters. Al meer dan 30 jaar maakt de Hagelandse Academie gebruik van het orgel om muzieklessen aan haar studenten aan te bieden. Een opvallend gegeven gezien de niet zo alledaagse locatie om muziekles te volgen, namelijk het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael. Het ziekenhuis fungeert daardoor als een ‘open huis’ waar leerlingen van de Hagelandse Academie welkom zijn om het orgel te bespelen en te bestuderen. “De vzw zet niet alleen zijn deuren open maar trekt ook ‘alle registers’ open om de inhuldiging de nodige ‘luister’ bij te zetten”, zegt algemeen directeur Koen de Meester van de vzw Sint-Annendael.

Ook de leerlingen zelf zijn enthousiast over deze unieke gelegenheid om een orgel te mogen bespelen. Leraar orgel, Jeroen Follon, merkt op dat “het orgel vandaag de dag nog steeds jong en oud bekoort”. De vzw probeert op die manier de muren van de psychiatrie en het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken. De stad Diest is bovendien trots dat het op deze manier het orgelpatrimonium mee in stand kan houden. “Muziek heeft een positieve impact op mensen, zorgt voor mentale rust en werkt verbindend. Dit initiatief is hiervan een zeer mooi voorbeeld” zo stelt Monique De Dobbeleer, schepen van Welzijn.